Chlebíček „Tricolor“
Suroviny zlehka promícháme a na teplém místě necháme nakynout. Chléb upleteme ze 3 různých pramenů.
1. pramen: 1 š kukuřičné mouky (nebo krupice pomleté na kávovém mlýnku), 1 š polohrubé mouky, 1/2 čl soli, 1 čl cukru, 2 pl rozinek, přibližně 1/2 š vlažné vody, 1/3 vykynutého kvásku
2. pramen: 1 š pohanky pomleté najemno na kávovém mlýnku, 1 š polohrubé mouky, 1/2 čl soli, 1 čl cukru, 1 pl lněného semínka, přibližně 1/2 š vlažné vody, 1/3 vykynutého kvásku
3. pramen: 1 š celozrnné žitné mouky (nebo pšeničné), 1 š polohrubé mouky, 1/2 čl soli, 1 čl cukru, 1 čl drceného kmínu, přibližně 1/2 š vlažné vody, 1/3 vykynutého kvásku
Každá mouka má jinou savost, proto je potřebné vodu přilévat opatrně, aby těsto nebylo řídké. Může se také stát, že uvedené množství vody nebude stačit. V takovém případě přidáme odpovídající množství vody. Uvedené suroviny smícháme, vypracujeme a necháme vykynout na teplém místě. Po vykynutí každý druh těsta znovu promísíme a rozdělíme na poloviny. Z poloviny každého druhu těsta zhotovíme úzké válečky, o něco delší, nežli je chlebová forma. Konce všech tří pramenů spojíme a zapleteme do copánku. Na konci prameny znovu spojíme a těsto vložíme do olejem vymaštěné chlebové formy. To samé uděláme i s ostatními polovinami. Chleby necháme na teplém místě nakynout, povrch slabě potřeme olejem nebo vodou a pak pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Chleby po upečení mírně postříkáme vodou a vyjmeme z formy. Nejsou příliš vysoké a na řezu (po vychladnutí) jsou vidět rozdílné barvy jednotlivých pramenů podle druhu těsta.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin