Chrání zelený čaj skutečně před rakovinou žaludku?
Zelenému čaji se v posledních letech dostalo kvůli jeho předpokládaným ochranným účinkům proti rakovině značné pozornosti. Závěry epidemiologických sledování ohledně ochranných účinků prostřednictvím antioxidantů obsažených v tomto čaji jsou však smíšené.
Rubrika: Mýty a omyly
| Typ článku: Studie
Japonští vědci zkoumali šest studií, jež měřily spotřebu zeleného čaje, a porovnávali ji s výskytem rakoviny. Konzumenti zeleného čaje byli rozděleni do čtyř skupin, podle množství vypitého zeleného čaje (od 0 do více než pěti šálků denně). U mužů nebyl zjištěn žádný ochranný účinek. U žen byl zaznamenán nepatrný prospěch při pití pěti či více šálků zeleného čaje denně.
Zelený čaj tedy nemusí být tím, za co je pokládán - minimálně z pohledu ochranných účinků před rakovinou.
Gut 2009 Oct;58(10):1323-32
Počet přečtení: 3700
Datum: 27. 9. 2012