Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Dráždidla žaludku

Pálivý pepř (černý nebo červený), koření (zázvor, skořice, hřebíček, muškátový oříšek). Ocet a cokoliv z octa vyrobeného (nakládaná zelenina, majonéza, kečup, hořčice, atd.)
|
Typ článku: Poradna výživy

Potraviny, které prošly při výrobě kvašením anebo hnilobným procesem. Např. kysané zelí, sýry, sójová omáčka apod.

Soda na pečení, prášek na pečení (tzn. veškeré v obchodě koupené sušenky, koláčky, koblihy i ostatní pečivo).

Kofein (káva, čaj, cola), nikotin, teobromin (čokoláda).

Pitím při jídle se zpožďuje trávení i vyprázdňování žaludku. Měli bychom se vyhnout nápojům, polévkám, džusům i mléku. Setrvávání potravy v žaludku je jednou z nejběžnějších příčin žaludečních vředů a žaludečního kataru. Mléko navíc obsahuje velké množství laktózy, mléčného cukru, který vyvolává kvašení a způsobuje vznik dráždivých toxických chemikálií. Mléko je častější příčinou alergie než kterákoliv jiná potravina.

Jezení pozdě večer.

Přejídání se. Většině lidí by se dařilo velmi dobře, kdyby jedli polovinu až třetinu množství jídla, které skutečně konzumují.

Nedostatečné žvýkání, hltání, příliš velká sousta. Stačí třetina polévkové lžíce anebo na třetinu vidličky.

Jídla bohatá na rafinované cukry, rafinované oleje, vitamínové a minerálové preparáty anebo koncentrované bílkoviny (jako jsou náhražky masa a výrobky ze sušeného mléka). Čím více je potravina koncentrovaná, tím je pravděpodobnější, že bude dráždit žaludek.

Kombinování ovoce a zeleniny při jednom jídle. Současné konzumování mléka a vajec, mléka a cukru, vajec a cukru. Všechny tyto kombinace jsou nevhodné.

Nezralé nebo přezrálé ovoce.

Přiliš studená nebo přiliš horká jídla.

Nedodržování intervalu pěti hodin mezi jídly.

Počet přečtení: 7171
Datum: 21. 1. 2013