Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Čínské nudle se zeleninou

450 g celozrnných pšeničných špaget nebo pohankových nudlí, 4-6 sušených hub (šitake), 6 zelených cibulek, nakrájených, 1 pl nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 šálky nadrobno nakrájené zeleniny, 2 pl sójové omáčky tamari, 1 pl rýžového octa, 1 šálek vývaru z hub

Asi 6 šálků vody vlijte do velké pánve a přiveďte k varu. Přidejte těstoviny. Ztlumte teplotu na střední plamen a těstovinami zamíchejte, aby se na sebe nelepily. Přikryjte je pokličkou a vařte na mírném plameni 10 minut. Sceďte, propláchněte vodou a nechte vychladnout. Houby vložte do misky a přelijte je jedním šálkem vroucí vody. Nechte 15 minut nasáknout. Vytlačte přebytečnou vodu. Výluh uchovejte pro pozdější využití. Vykrojte tuhé stopky a vyhoďte je. Nakrájejte houby na proužky a odložte je stranou.

Ve velké pánvi (příp. woku) začněte zahřívat čtvrt šálku vody. Přidejte zelenou cibulku a nastrouhaný zázvor a rychle je orestujte (1 minutu). Pak přidejte houby a zeleninu. Vařte je za občasného míchání 5 minut. Do pánve vložte uvařené těstoviny a vařte za občasného míchání ještě další 2 minuty. Přidejte vývar z hub, tamari a ocet, vše dobře promíchejte přiveďte do varu. Snižte teplotu, na pánev dejte pokličku a vařte na středním plameni 5 až 10 minut, dokud se nevstřebá veškerá tekutina. Tento pokrm se může podávat v horkém i studeném stavu.

Do tohoto receptu se hodí třeba následující druhy zeleniny – celer, mrkev, zelené fazolky, chřest, zelený hrášek, čínské zelí, brokolice. Můžete použít jen jeden druh anebo různé kombinace, např. celer s mrkví, chřest se zeleným hráškem, zelený hrášek s čínským zelím.

Počet přečtení: 5806
Datum: 18. 1. 2009