Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Citrony čistí a posilují

Citrón vyniká velkým množstvím vitaminu C, které je jen o něco menší než v pomeranči. Z dietetického a terapeutického hlediska jsou jeho nejzajímavějšími složkami tzv. fytochemikálie.
|
Typ článku: Encyklopedie

Patří mezi ně kyselina citrónová, které je největší množství, a dále pak kyselina jablečná, octová a mravenčí. Ty zvyšují účinek kyseliny askorbové (neboli vitamínu C) a mají výrazný antiseptický účinek. Dále flavonoidy, především hesperidin a diosmin (v slupce a dužině citrónu), které mají antioxidační a protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry. A terpeny, které se nacházejí zejména ve slupce a dávají citrusovým plodům jejich typické aroma. Nejhojněji z nich je zastoupen d-limonen, který má prokazatelné detoxikační a protirakovinné účinky.

Citróny díky obsahu vitaminu C a fytochemikálií zlepšují odolnost imunitního systému vůči infekcím. Jejich konzumace je proto vhodná při všech virových i bakteriálních nákazách organismu. Citróny by měly být součástí stravy každého, kdo trpí chudokrevností. Ačkoliv mají velmi nízký obsah železa, jsou silným antianemikem, protože zvyšují vstřebávání železa dodávaného jinou rostlinnou potravou.

Citróny napomáhají při vylučování kyseliny močové, odpadní látky metabolismu, která se v těle neustále tvoří. Zůstává-li v těle, začne se ukládat v kloubech a způsobovat dnovou artritidu a dnový záchvat. V ledvinách vyvolává nefritidu (zánět).

Citróny se běžně nekonzumují jako takové, protože jsou kyselé. Většinou se pije jen jejich šťáva, kterou je dobré lisovat i ze slupky (pokud neobsahuje pesticidy). Citrónová šťáva zlepšuje chuť, stravitelnost a vlastnosti všech odrůd listové zeleniny, rýže a luštěnin.

Citrónová kúra: Tato kúra trvá dva týdny. První den půl hodiny před snídaní vypijete šťávu z jednoho citrónu zředěnou vodou. Každý další den k přípravě použijete o jeden citrón více, a to až do doby, kdy dosáhnete počtu sedmi. Potom opačným postupem jejich množství zase snižujete, až do posledního dne, kdy si šťávu opět připravíte jen z jednoho citrónu.

Citrónová kúra je velmi účinná při rozpouštění ledvinových kamenů, a to zejména tehdy, jsou-li vytvořeny ze solí kyseliny močové (urátů).
Tato kúra se nedoporučuje dětem, starším lidem a všem, kdo mají nedostatek vápníku, nemocné ledviny nebo málo červených krvinek. V takovýchto případech by se nemělo jíst ani větší množství citrónů.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin". Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 3689
Datum: 25. 11. 2014