Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný)
Vnitřní užívání v ambulanci raději nedoporučujeme, jedlá soda má totiž svá rizika a své limity: vysoký obsah sodíku, krátký neutralizační účinek při pálení žáhy (trvá jen asi 30 minut), je spojena s přirozenou tendencí k opětovnému použití v krátké době, což představuje riziko pro jícen, protože nejen kyseliny, ale i zásady mohou způsobit chemické poškození sliznic. Opakované používání je současně spojeno s rizikem narušení chemické rovnováhy vnitřního prostředí (pH).
K čemu a jak se jedlá soda užívá?
Jedlá soda potlačuje zápach nohou. – Přidejte 1-2 polévkové lžíce jedlé sody do lavoru/umyvadla s vodou a udělejte si koupel nohou.
Jedlá soda zmírňuje bolest a svědění po kousnutí hmyzem či v případě pokožky postižené břečťanem, kopřivami apod. – Z prášku a trochy vody připravte hustší pastu, kterou potřete postižené místo a necháte ji alespoň 30 minut působit.
Jedlá soda zmírňuje bolest při spálení sluncem. – Dejte si vlažnou koupel a do vody přidejte 2-5 polévkových lžic jedlé sody.
Jedlá soda zmírňuje bolesti v krku způsobené infekcí a podporuje hojení afů. – Rozpusťte půl čajové lžičky jedlé sody v šálku vlažné vody a kloktejte (při bolesti v krku) nebo si vyplachujte ústa (v případě aftů) každé 3-4 hodiny.
Jedlá soda potlačuje tvorbu zubního plaku a má mírný bělicí účinek. – Opláchněte zubní kartáček vodou, poté jemně namočte špičky jeho štětinek do jedlé sody a čistěte si takto zuby jednou až dvakrát denně (jedlá soda je méně agresivní ke sklovině než většina bělících past)
Igor Bukovský, Ambulance klinické výživy