Cizrnová polévka s estragonem, rajčaty a olivami
150 g suché cizrny (nebo 2 konzervy uvařené), 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 cibule, 1 lžička mletého římského kmínu, 3 lžičky sušeného estragonu, 1 lžička zeleninového bujonu (např. Würzl), 1 lžička mořské soli, 1 konzerva krájených rajčat, 1 stroužek česneku, 2 hrstky černých oliv, citronová šťáva
Cizrnu namočíme přes noc. Následně vodu vyměníme a vaříme do měkka asi 45 minut, můžeme nechat v horké vodě i dojít. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, estragon a ještě chvíli restujeme.
Zalijeme 1 l vody, přidáme bujon, scezenou cizrnu, osolíme a vše asi 10 minut povaříme. Polévku rozmixujeme na hustý krém. Přidáme rajčata, utřený česnek, olivy a ještě asi 7 minut povaříme na mírném ohni.
Nakonec polévku dochutíme solí a citronovou šťávou. Na talíři můžeme posypat čerstvým estragonem a zakápnout olivovým olejem. Servírujeme s čerstvou bagetkou.
Estragon, celým názvem pelyněk estragon, platí ve francouzské kuchyni za nepostradatelnou bylinu. U nás jeho používání není až tak běžné. Jeho nasládlá chuť nese lehké stopy peprného aroma, především se však vyznačuje velice příjemnou anýzovou vůní. Já si tuto bylinku sám pěstuji. Estragon se dá snadněji sehnat sušený, i když u nás v restauraci ho používáme i čerstvý. Pokud vám roste na zahrádce, vyzkoušejte ho třeba naložit do olivového oleje, který pak můžete použít do zálivky na salát.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu právě vydalo nakladatelství SmartPress.