Cizrnovo-rajčatová polévka s čerstvou bazalkou
Den předem namočenou cizrnu slijeme, zalijeme 2,5násobným množstvím vody a vaříme, dokud nezměkne. Lilek nakrájíme na rovnoměrné kostky, posypeme solí a necháme vypotit. Asi po 15 minutách osušíme ubrouskem; zbavíme jej tak nadbytečné vody a vyvarujeme se hořkosti.
Cibuli nakrájíme na hrubší kostky, vsypeme na rozehřátý olej a chvíli restujeme. Přidáme nakrájenou papriku, lilek a opět smažíme asi 5 minut. Dále vsypeme sušené provensálské bylinky, cuketu a ještě zlehka orestujeme.
Nakonec přidáme protlak, utřený česnek a cukr a znovu krátce restujeme. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme rajčata, polévkové koření a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se spojily všechny chutě a provařila rajčata s protlakem.
2/3 uvařené cizrny přidáme do polévky a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem s trochou vody (poslouží k zahuštění polévky). Vlijeme do polévky a důkladně promícháme, dle potřeby můžeme naředit nebo zahustit trochou mouky s vodou.
Dochutíme solí a přidáme najemno nasekanou bazalku. Chuť polévky můžeme ozvláštnit nasekanými černými olivami, které přidáme při dokončení polévky.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.