Co je to homocystein a kde se tvoří? Četl jsem, že přispívá ke vzniku ischemické choroby srdeční.
Homocystein se dnes skutečně považuje za samostatný rizikový faktor aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice i některých dalších nemocí. Je to aminokyselina, která se v těle vytváří z esenciální aminokyseliny obsahující síru – metioninu.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Rady lékaře
Porucha enzymů, které proměňují homocystein zpět na metionin anebo tvoří cystein, případně nedostatek vitamínů skupiny B (hlavně kyselina listová, pyridoxin a vitamín B12) potřebných na tyto reakce, vede k nadbytku homocysteinu v krvi. Tento nadbytek je pro buňky toxický.
Podle výzkumu z posledních roků trpí zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi v důsledku nesprávné výživy (nadbytek metioninu ze živočišných potravin, nedostatek kyseliny listové ze zeleniny a luštěnin) a konzumace alkoholu velmi mnoho lidí. Patříte k nim? Mimochodem, nedávná studie ukázala, že veganská strava je schopná za jediný týden snížit hladinu homocysteinu o 13%.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 4973
Datum: 11. 12. 2010