Vitamíny před druhým infarktem neochrání
Vědecký výzkum, jehož výsledky byly v nedávné době publikované, na tuto otázku odpovídá. Výzkumníci ve Velké Británii sledovali 12 tisíc osob, které přežily první infarkt. Polovině z nich podávali placebo, druhé polovině vitamín B12 a kyselinu listovou.
Podávané vitamíny skutečně snížily hladinu homocysteinu, a to v průměru o 28 %. Během šestiletého sledování však dostalo další infarkt 20,4 % pacientů ze skupiny užívající vitamíny, ale pouze 19,6 % pacientů ze skupiny užívající placebo - u nichž tedy hladina homocysteinu zůstala zvýšená.
Je tedy zcela zřejmé, že dlouhodobé užívání vitamínu B12 a kyseliny listové riziko druhého infarktu nesníží. Užívání těchto vitamínů nepřispělo ani ke snížení rizika rakoviny.
Na druhé straně existuje dostatek důkazů o tom, že strava bohatá na zeleninu, ořechy a ovoce při nemocech srdce a cév prospívá. Již Hippokrates řekl: „Ať je tvá strava tvým lékem."
JAMA 2010;303(24):2486-2494