Co považujete při spotřebě potravin za největší rizikový faktor a proč?
Současná nadprodukce potravin živočišného původu v hospodářsky rozvinutých zemích znamená ničení lesů, půdy, přináší obrovskou spotřebu vody, problémy s likvidací odpadu, utrpení zvířat chovaných v horších než vězeňských podmínkách. V konečném důsledku dochází nejenom k narušení tělesného, ale i duševního (přestáváme vnímat násilí, kterého se dopouštíme) a sociálního zdraví (je třeba využívat stále větší plochy půdy k pěstování krmiv pro hospodářská zvířata).
Z energetického pohledu se jedná o velmi neefektivní systém – když pícniny „recyklujeme“ přes zvířata, ztrácí se přes 90% kalorií (a 85-90% bílkovin, skoro 100% sacharidů a 100% vlákniny). Víme-li, že, v globálním světě nepříliš daleko od nás, umírají ne tisíce, ale miliony lidí (a dětí) hlady, jedná se i o systém nemorální. I z těchto důvodů dnes řada lidí omezuje svou spotřebu masa – anebo se stávají dokonce vegetariány.
Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví