Cuketová polévka s čerstvou mátou
Cukety omyjeme, odkrojíme kraje, podélně rozpůlíme. Dáme na menší plech, osolíme, polijeme olejem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 170°. Pečeme 15-20 minut do zhnědnutí.
Cibuli osmahneme v hrnci na oleji do hněda. Zalijeme vodou (2 litry), vložíme brambory, celer, sůl a vaříme do změknutí.
Do hrnce vložíme cukety (jednu nakrájíme na kostičky a dáme stranou), většinu máty a vše důkladně rozmixjeme v jemný krém. Opět dochutíme a přidáme nakrájenou cuketu.
Dle potřeby můžeme přidat najemno nasekanou mátu. Podáváme s čersvým pečivem nebo krutony. Polévku také můžeme zjemnit sójovou smetanou nebo dochutit citronem a cukrem.
Cuketa nebo také cukína – dva různé názvy pro zeleninu původně vyšlechtěnou v Itálii. V gastronomii má mnohostranné využití. Většinou je sklízena v půli sezony, kdy je její konzistence pevnější a nepodléhá tak rychlému rozvaření. Cuketa je oblíbená jak pro svou stravitelnost, tak i pro lehkost a je tedy možno ji použít při jakékoliv dietě. Obsahuje vysoké procento kyseliny listové, karoten, draslík, mangan a spoustu dalších zdraví prospěšných prvků a vitamínů.
Dobrou chuť přeje Petr Klíma, viz: http://greenwayfood.blogspot.cz/