Cuketová polévka s fazolemi a mátou
Den předem namočené fazole uvaříme doměkka (trvá to asi dvacet minut).
Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova, přidáme na plátky nakrájený pórek, tři na kostky nakrájené cukety a restujeme do zhnědnutí. Zalijeme 1,5 l vody, osolíme a povaříme asi 10 minut.
Rajčata nahoře nařízneme do křížku, vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Oloupeme je a nakrájíme na malé kostičky. Poslední cuketu překrojíme napůl a nakrájíme na plátky. Na pánvi zprudka orestujeme spolu s utřeným česnekem.
Do polévky vložíme hrst lístků máty, opepříme a rozmixujeme. Vložíme fazole, cuketu, rajčata, kapary a nasekanou rukolu. Dle potřeby dosolíme.
U tohoto receptu budete překvapeni, jak může být polévka v horkých letních dnech osvěžující a přitom výživově plnohodnotná.
Můj tip: Při vaření si odložte stranou část fazolí, osmaženou cuketu a kapary. Na talíři můžete polévku těmito surovinami dozdobit. Polévku je dobré pokapat olivovým olejem.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.