Cuketová polévka s fazolemi a mátou
V gastronomii má mnohostranné využití. Většinou je sklízena v půli sezony, kdy je její konzistence pevnější a nepodléhá tak rychlému rozvaření. Je oblíbená jak pro svou stravitelnost, tak i pro lehkost a je tedy možno ji použít při jakékoliv dietě. Obsahuje vysoké procento kyseliny listové, karoten, draslík, mangan a spoustu dalších zdraví prospěšných prvků a vitamínů. U tohoto receptu budete mile překvapeni, jak může být polévka v teplých dnech osvěžující a přitom výživově plnohodnotná.
Budeme potřebovat: 4 menší cukety, 2 menší cibule, 1 mladý pórek, 2 zralá rajčata, hrst čerstvé rukoly, 100 g malých fazolí (navy), 1 stroužek česneku, 1 pl (himálajské růžové) soli, hrstka kapar, olivový olej, sůl (pepř), máta
Den předem namočenou fazoli uvaříme do měkka (asi 20 minut). Oloupanou cibuli osmažíme na oleji do růžova, přidáme na plátky nakrájený pórek a tři cukety a restujeme do zhnědnutí. Zalijeme 1,5 litrem vody, osolíme a povaříme asi 10 minut.
Rajčata vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jednu cuketu překrojíme napůl a nakrájíme na plátky. Na pánvi zprudka orestujeme spolu s rozetřeným česnekem. Do polévky vložíme větší hrst lístků máty, opepříme a rozmixujeme. Vložíme fazoli, cuketu, rajčata, kapary a nasekanou rukolu. Dle potřeby dosolíme.
Můj tip: Při vaření si odložte část fazolí, osmaženou cuketu a kapary. Na talíři můžete polévku těmito surovinami nazdobit. Polévku je dobré pokapat olivovým olejem.
Z webových stránek Greenwayfood Petra Klímy, šéfkuchaře restaurace Country Life v Praze Dejvicích.