Domníváte se, že rozvoj tzv. funkčních potravin je módní záležitost komerčního charakteru anebo má tento směr perspektivu?
Odstraníme-li ale v průběhu rafinace z obilovin většinu obsahu vitamínů a minerálů a pak tam něco málo vpravíme zpět, ve zcela nepůvodních poměrech a dle vlastního uvážení, jedná se o velmi problematický zásah do optimálního složení potraviny.
Z vědeckých studií vyplývá, že mezi minerály a vitamíny existují četné, někdy i velmi složité a vícenásobné interakce. Např. (již výše zmíněný) vitamín C souvisí se železem: Budeme-li každý den užívat velké dávky tohoto vitamínu, naše tělo zvýší své vstřebávání železa, což může časem způsobit určité zdravotní problémy. Interakce mezi jinými živinami mohou vyústit naopak ve snížení příjmu nějaké látky.
Nikdo by tedy neměl užívat velké dávky jakéhokoliv vitamínu či minerálu bez pečlivého zvážení možných pro a proti. A to ani v podobě multivitamínových a minerálových doplňků ani prostřednictvím tzv. funkčních potravin. Výsledkem nemusí být jen ztráta peněz z naší peněženky.
Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví