Dvouvrstvý (rýžovo-hrachový) závin
Je možné, že se celé třetiny směsi nebo kaše nevejdou na těsto a zbudou.
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli, přidáme na slzičky nastrouhanou mrkev, ochutíme a dusíme asi 10 minut bez vody. Po zalití vodou dusíme ještě dalších 5 minut. Smícháme s podušenou rýží a tuto směs ochutíme solí.
Hrachová kaše: olej 2 pl, cibule 2 velké, česnek 4 stroužky, hrách půlený 250 g, voda 4–5 š, solčanka 1 čl, sůl na ochucení
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme vodou a po ochucení přidáme předem namočený hrách. Vaříme do rozvaření hrachu (na kaši). V případě potřeby můžeme dochutit solí, česnekem, přidat olej nebo jemné ovesné vločky na zahuštění (do husté kaše).
Těsto: mouka hladká 2 š, mouka celozrnná 2 š, sůl 1 čl, olej 6 pl, vlažná voda 1 š
Sypké suroviny smícháme a přidáme olej a vodu. Vypracované těsto rozdělíme na 3 části. Jednotlivé kusy prohněteme a vyválíme do rovnoměrných obdélníků tloušťky 1–2 mm. Doprostřed (po délce) vyváleného těsta dáme 1/3 hrachové kaše (rovnoměrně uhladíme) a na ni uložíme 1/3 rýžovo-mrkvové směsi, kterou mírně utlačíme, ať se nerozpadá. Kraje těsta spojíme uprostřed závinu (spoj můžeme dekorovat třeba jemnými vlnovkami za pomoci tří prstů obou rukou). Opatrně vložíme na plech (nebo jej můžeme vrstvit a zavinovat přímo na plechu) a pečeme asi 25–30 minut při 170–180 °C.
Po upečení a chvilce zchladnutí závin nakrájíme a pomocí lopatky podebereme. Podáváme s bramborem a dušenou zeleninou, případně přelité zdravým dresinkem.
Na tento závin je možné použít pastu (nebo kaši) i z jiných luštěnin – třeba fazolovou, cizrnovou apod.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.