Fruktóza zvyšuje krevní tlak
V průmyslově rozvinutých zemích se množství fruktózy v potravě dramaticky zvýšilo. Kukuřičný sirup, který je vydatným zdrojem fruktózy, se používá v řadě limonád.
Rubrika: Krevní tlak
| Typ článku: Studie
Výsledky americké studie svědčí o tom, že spotřeba fruktózy souvisí se zvyšováním krevního tlaku. Studie se zúčastnilo 4 528 dospělých osob. Nikdo z účastníků neměl na začátku sledování vysoký krevní tlak. Průměrný příjem fruktózy denně byl 74 gramů - to odpovídá asi dvěma a půl plechovkám limonády denně.
Ukázalo se, že skupina, která přijímala více než 74 gramů fruktózy denně, zaznamenala zvýšení hladiny krevního tlaku. U 26 % těch, kteří měli tlak vyšší než 135/85 mmHg, byl vysoký příjem fruktózy. U těch, již měli tlak vyšší než 160/100 mmHg, mělo vysoký příjem fruktózy již 77 % osob.
JASN July 1, 2010
Počet přečtení: 3965
Datum: 17. 10. 2013