Grahamy (pečivo)
Lehce promícháme a necháme nakynout.
5 š celozrnné mouky, 3 š polohrubé mouky, 1 1/2 pl lněného semínka, 1 1/2 pl slunečnicového semínka, 1 1/2-2 čl soli, 2 čl drceného kmínu, 2 1/2-3 š vlažné vody
Kvásek promícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, mírně poprášíme moukou a necháme nakynout. Potom těsto vyjmeme, pomoučníme, vypracujeme, utvoříme válec
o průměru 10 cm a opět pomoučníme. Nakrájíme kousky asi 3-4 cm široké a mírně je pomoučníme. Olejem vymastíme plech. Uchopíme pruh těsta za jeho konce tak, aby prává ruka byla otočená palcem dolů a levá palcem nahoru, ruce s těstem přetočíme proti sobě o 180 stupňů a takto vytvarovanou žemli (do tvaru vřetene) vložíme na plech. Při ukládání žemlí na plech necháváme mezi nimi dostatek místa, aby se při nakynutí neslepily. Po nakynutí pečeme ve vyhřáté troubě 15 až 25 minut.
Rohlíky můžeme připravit tak, že nakrájené kousky těsta rozválíme na oválný plát (delší strana je u nás) a ten stočíme dlaněmi směrem od sebe do tvaru rohlíku. Trochu ohneme jeho konce, necháme nakynout, slabě potřeme vodou a v troubě pečeme.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin