Granola
Granola je křupavá směs vloček, sušeného ovoce, ořechů a medu. Po přelití teplým sójovým mlékem a v kombinaci s ovocem je vhodná ke snídani.
Všechny sypké komponenty smícháme a zalijeme tekutými surovinami. Směs promícháme a hněteme mezi prsty, aby se vločky dostatečně navlhčily. Vložíme na plech a pečeme při nízké teplotě (kolem 100 °C) za občasného zamíchání asi 30–45 minut.
Po upečení je granola zlatohnědá až slaběhnědá, křupavá. Zapečenou a dobře vysušenou granolu je možné skladovat. Po zalití teplým nebo vroucím sójovým mlékem misku s granolou přikryjeme a necháme stát 15 minut. Potom zdobíme ovocem. Granolu můžeme podávat i suchou nebo ji použít jako posýpku na obilné kaše.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.