Grapefruit očištuje játra i klouby
Byly diagnostikovány stovky druhů nežádoucích bakterií a virů, které extrakt ze semínka grepu dokáže zlikvidovat. Takže když se vám nějaké to semínko propašuje do pusy, klidně je rozkousejte – rozhodně se jím neotrávíte, i když je pořádně hořké.
Většinou však konzumujeme grepy hlavně kvůli dužině. Mně se osvědčilo grep rozpůlit a pak jednotlivé dílky vybírat lžičkou. Kamarád mi věnoval speciální lžičku se zoubky. Nejlepší jsou takové ty grepy, co vypadají, s prominutím, jak stará bačkora – tady bych obrátila to pořekadlo a řekla bych: navrch fuj, uvnitř huj. Takové grepy, zvlášť ty růžové, bývají nejsladší. Koneckonců – čím je grep červenější, má i více karotenoidů a ty jsou, jak víte, našimi spojenci v boji s rakovinou.
Je dobré si na grepy zvyknout – pomáhají nám chránit se před arteriosklerózou. Taky mají očistný účinek při redukčních dietách. Očišťují játra i klouby. Je ovšem dobré, pokud konzumujete větší množství grepové šťávy, abyste si ji naředili, případně pili brčkem. Zubní sklovina taky nevydrží všechno…
A ještě něco: když tak vydlabáváte sladkou šťávu z rozkrojeného grepu, občas se vám tam připlete ta bílá, příšerně hořká vrstva. Tak ta má taky svůj význam: obsahuje pektin, který umí snížit obávaný cholesterol. Tak vidíte – i u grepu platí to, co všude v životě: všechno zlé je pro něco dobré. A i to hořké má svůj smysl!
A jestli myslíte, že ne… tak si kupte pomelo. To je právě něco jako grep, a přitom sladký! Dneska je možné všechno.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.