Gratinovaná řepa s celerem
2 hrnky syrové řepy, oloupané a nakrájené na kolečka, 2 hrnky syrového rozčtvrceného celeru (kořenu), nakrájeného na plátky, 1 pol. lžíce celozrnné špaldové mouky, 1/2 čaj. lžičky tymiánu, 6 bobulí jalovce, 1/2 hrnku pomerančového džusu, 1/2 hrnku vody, 1/2 čaj. lžičky sušeného polévkového základu (např. Würzl), mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Rubrika: Zeleninová jídla
| Typ článku: Recepty
Předehřejeme troubu na 190 stupňů C. Ohnivzdornou nádobu na zapékání vysteleme střídavě plátky celeru a řepy, dokud nepoužijeme všechny suroviny. Posypeme tymiánem, rozmačkaným jalovcem, solí a kořením, rovnoměrně mezi každou vrstvu. Smícháme pomerančový džus, mouku a vodu s polévkovým základem a touto směsí zalijeme plátky zeleniny.
Mísu položíme na sporák a na silném příkonu tepla přivedeme do varu, vaříme asi 2 minuty. Stáhneme, přikryjeme alobalem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Odstraním fólii a dopečeme ještě asi 5-10 minut.
Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.
Počet přečtení: 4794
Datum: 29. 11. 2013