Guacamole se sójovými boby
Problém s guacamole spočívá v tom, že mnoho lidí ho jí se slanými a hodně osmaženými kousky tortilly. Nedělejte to! Místo toho si je dejte s kousky zeleniny, třeba s proužky papriky nebo mrkve. Nebo to dělejte jako já – jezte guacamole s dušeným chřestem.
1 šálek rozmrazených vyloupaných edamame (zelených sójových bobů), 1 velké zralé avokádo, oloupané a zbavené pecky, 2 lžičky rozmačkané limetkové hmoty, 1 lžička saturejkového koření, 1/8 až ¼ čl drceného či mletého kmínu, 1 velké rajče, nakrájené na malé kousky, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 1 lžíce najemno nakrájené červené cibule, 1 lžíce na malé kousky nakrájené papričky jalapeňo (lze vynechat), dušený chřest nebo čerstvá zelenina
Edamame povařte doměkka, tj. 10-12 minut, ve vodě ve vyšší pánvi. Nechte je odkapat a odložte stranou, aby zchladly. Vychladlé edamame vložte do mixéru, přidejte avokádo, limetkovou hmotu, saturejkové koření a kmín a rozmixujte směs dohladka.
Guacamole pak dejte do mísy, přidejte k němu nakrájené rajče, koriandr, cibuli a papričku jalapeňo (pokud jich chcete použít). Podávejte s kousky čerstvé zeleniny či podušeným chřestem.
Recepty pocházejí z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Roberstonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.