Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Guacamole se sójovými boby

Mladé sójové boby (edamame) jsou již dlouho mým oblíbeným jídlem. Jsou tak dobré, že jich dokážu sníst na pohled skoro neomezené množství přímo z lusků. V tomto receptu jsou kreativně zapracovány do guacamole, které jím stejně rád jako edamame samotné.

Problém s guacamole spočívá v tom, že mnoho lidí ho jí se slanými a hodně osmaženými kousky tortilly. Nedělejte to! Místo toho si je dejte s kousky zeleniny, třeba s proužky papriky nebo mrkve. Nebo to dělejte jako já – jezte guacamole s dušeným chřestem.

1 šálek rozmrazených vyloupaných edamame (zelených sójových bobů), 1 velké zralé avokádo, oloupané a zbavené pecky, 2 lžičky rozmačkané limetkové hmoty, 1 lžička saturejkového koření, 1/8 až ¼ čl drceného či mletého kmínu, 1 velké rajče, nakrájené na malé kousky, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 1 lžíce najemno nakrájené červené cibule, 1 lžíce na malé kousky nakrájené papričky jalapeňo (lze vynechat), dušený chřest nebo čerstvá zelenina

Edamame povařte doměkka, tj. 10-12 minut, ve vodě ve vyšší pánvi. Nechte je odkapat a odložte stranou, aby zchladly. Vychladlé edamame vložte do mixéru, přidejte avokádo, limetkovou hmotu, saturejkové koření a kmín a rozmixujte směs dohladka.

Guacamole pak dejte do mísy, přidejte k němu nakrájené rajče, koriandr, cibuli a papričku jalapeňo (pokud jich chcete použít). Podávejte s kousky čerstvé zeleniny či podušeným chřestem.

Recepty pocházejí z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Roberstonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 903
Datum: 7. 5. 2021