Hašé Mungo
Fazole mungo namočíme na 8 hodin, zalijeme vodou a vaříme téměř doměkka. Ochutíme je, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme pomalým varem do doby, než bude mrkev téměř měkká a fazole se pomalu začínají rozvářet. Na oleji podusíme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájená rajčata a přidáme do jídla. Několik minut pomalého varu v jídle vyváříme rozmarýn v plátěném pytlíku, který potom vyjmeme. Hašé dochutíme, zamícháme do něj celerovou nať a pokapeme olivovým olejem.
Jídlo po celou dobu vaříme na mírném ohni, kdy se postupně rozvařují fazole a tím se jídlo zahušťuje. Konzistence jídla je mezi hustou polévkou a kaší (hašé). Můžeme je podávat s chlebem a zeleninou.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.