Hrášková polévka
1 šálek půleného zeleného hrášku, 1/4 šálku ječných krup, 1/2 šálku fazole lima (bílé fazole), 8–10 šálků vody, 2 nakrájené cibule, 2 bobkové listy, 1 čl celerového semínka (možno vynechat), 1 čl bazalky, 1 čl tymiánu, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 1 pokrájený brambor, 2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru, 1/2 šálku posekané petrželové natě
Nejdříve vložte hrášek, ječmen a fazole lima (bílé fazole) do velkého hrnce na polévku spolu s osmi šálky vody, cibulí, bobkovým listem a celerovým semínkem. Vařte na mírném plameni pod pokličkou asi 1 1/2 hodiny. Poté přidejte zbývající zeleninu a koření a vařte ještě dalších 45 minut. V případě potřeby můžete přidat vodu.
Tato polévka se dá připravit i bez fazolí lima (bílých fazolí), v takovém případě zvyšte množství půleného zeleného hrášku na dva šálky. Polévka se dá dobře zmrazit. Lze ji použít i jako sendvičovou pomazánku, výborně chutná i na pečených bramborech.
Počet přečtení: 5404
Datum: 18. 1. 2009