Hrst ořechů každý týden jako ochrana před cukrovkou
Ženy, které za týden snědly asi 140 gramů ořechů, měly riziko vzniku cukrovky o 27 % nižší než ženy, které ořechy skoro nikdy nejedly.
Vědci vzhledem k poměrně vysokému obsahu tuků v ořechách a tedy i jejich poměrně vysoké kalorické hodnotě doporučují, aby se ořechy jedly místo některých druhů masa či výrobků z bílé mouky, resp. rafinovaných sacharidů – aby se kalorická hodnota stravy díky jejich konzumaci nezvyšovala.
Studie zahrnovala 84 000 zdravotních sester, které vyplnily během šestnácti let jejího trvání několik dotazníků týkajících se jejich jídelníčku. Na začátku studie (kdy bylo účastnicím studie mezi 34 a 59 lety) žádná z těchto žen netrpěla cukrovkou, srdečním onemocněním ani rakovinou.
Journal of the American Medical Association 2002;288:2554-2560