Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hypertenze mívá u mužů vážnější průběh

Hypertenze je hlavním rizikovým faktorem při postižení mozkovou mrtvicí. Je rovněž jedním ze tří hlavních rizikových faktorů při vzniku infarktu myokardu a srdečně cévních chorob.
Rubrika: Krevní tlak
|
Typ článku: Články

U pacientů s tlakem vyšším než 160/95 torrů je třikrát vyšší riziko infarktu myokardu a až dvacetkrát vyšší rizika mozkové mrtvice než u lidí s normálním krevním tlakem. Vysoký krevní tlak tedy úzce souvisí s dvěma velkými skupinami příčin úmrtí - mozkovou mrtvicí a infarktem srdečního svalu.

Hypertenze postihuje častěji ženy, ale vážnější průběh má u mužů. Nejčastěji se objevuje ve středním věku, ale stále více jsou touto nemocí postiženi mladí lidé a dokonce i děti.

Častěji jsou rovněž postiženi lidé s nadváhou, vysokým příjmem sodíku (např. v podobě kuchyňské soli) a vysokým příjmem kalorií.

Pacienti buď nemusí mít žádné problémy, nebo se vysoký krevní tlak může projevovat různými poruchami vidění, rovnováhy, závratěmi, hučením v uších, bolestmi hlavy nebo dýchavičností.

Léčba
1. Prvním nutným opatřením je snížit příjem sodíku. Jen dlouhodobé snížení přináší příznivé výsledky. Někteří lidé jsou na sůl dokonce alergičtí, většina však konzumuje třikrát až čtyřikrát více soli, než je žádoucí.

Sodík se více způsoby uplatňuje při vzniku vysokého krevního tlaku. Při nadměrném příjmu je jednoznačně považován za příčinu hypertenze č. 1. Dr. Lewis Dahl radí snížení příjmu soli pod 1 gram. (U nás se spotřeba odhaduje asi na 10-14 g na den!) Zde jsou další rady a doporučení dr. Dahla:

Nepřidávejte sůl do jídla (zelenina má přirozeně vysoký obsah všech solí - je pouze nutné zvolit vhodný způsob úpravy) před a během vaření.
Nedávejte na stůl solničku. (Stovky lidí berou sůl automaticky, aniž by jídlo předem ochutnali.)
Ze svého jídelníčku vylučte všechny mléčné výrobky; jsou obvykle přesolené (to se týká zvláště všech druhů sýrů).
Všechny druhy zpracovaného masa (konzervy, salámy, párky, uzeniny) obsahují velké množství soli. (Také příprava masa doma si vyžaduje velké dávky soli - jinak je maso bez chuti.) Proto doporučuji vyškrtnout maso a masné výrobky z jídelníčku.
Nepoužívejte konzervárensky zpracovanou zeleninu pro enormně vysoký obsah soli. Používejte jen doma konzervovanou zeleninu.
Omezte také všechny chemické látky obsahující sodík (glutaman sodný - konzervační látka všech polévek "v pytlíku", veget apod.).
Nekonzumujte solené krekery, chipsy, ořechy atd. Tím, že omezíte solení, snížíte také pravděpodobnost onemocnění rakovinou žaludku.

2. Nadváha má přímou souvislost s rozvojem hypertenze, a proto doporučuji snížit hmotnost na přiměřenou hodnotu.

3. Vyhýbejte se stresovým situacím, strachu, závisti, hněvu, bolesti apod. - zvyšují krevní tlak.

4. Omezte konzumaci veškerých tuků v potravě (včetně margarínu, majonézy, pekárenských a cukrářských výrobků, čokolády, olejů, másla, smetany).

5. Nadměrné užívání cukru může být rovněž jednou z příčin vysokého krevního tlaku (např. podle pokusů na Louisiana State Medical School v USA). Vyhýbejte se proto příliš sladkým jídlům, zákuskům a nadměrnému slazení nápojů.

6. Doporučuji rostlinnou stravu - zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny - pro velký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů. Rostlinná strava je spojena s menším výskytem nejen hypertenze, ale rovněž cukrovky, rakoviny plic, tlustého střeva, hrtanu a žaludku.

7. Dostatečný příjem vápníku chrání před vznikem hypertenze. Zdrojem vápníku je tmavě zelená listová zelenina, sója, mrkev, petržel, sušené fíky, mandle. (Všechny tyto rostlinné zdroje mají bohatší obsah vápníku než mléko.)

8. Velký význam má také dostatečný příjem draslíku, kterého je v naší rafinované a masité stravě málo. Draslík je jakýmsi protipólem sodíku. Při jeho nedostatku organismus hromadí sodík, a ten je nebezpečný. Při dostatečném příjmu draslíku je sodík vyplavován.

Je tedy nezbytné, aby vaše strava obsahovala více draslíku. Výborným zdrojem je sójová mouka, sušené droždí, sušené meruňky, petržel, pšeničné otruby, mandle, rozinky, švestky, datle, rybíz, brambory, špenát, žampiony, vlašské ořechy, ovesné vločky, celozrnná mouka, banány, květák atd.

Dbejte však, abyste nesprávným vařením draslík nevyplavili a s vodou neodstranili. Proto se doporučuje všechny druhy zeleniny (včetně brambor) vařit ve slupce v malém množství vody:
Draslík je potřebný také proto, že přímo působí na cévy: roztahuje je, a tak snižuje krevní tlak.

9. Dbáme na to, aby snídaně byla kvalitní. Vyhněme se (platí především pro děti) pojídání solených krekerů, tyčinek apod.

10. Vegetariáni mají prokazatelně nižší krevní tlak, což je výhodou především v pokročilejším věku. Je dokázáno, že zvláště vepřové maso zvyšuje krevní tlak.

11. Česnek je snadno dostupný a spolehlivý lék snižující krevní tlak. Pravidelné užívání česneku (1-2 střední stroužky denně po dobu 2-3 týdnů s 5-7 denní přestávkou) přináší výrazné a často naprosto uspokojivé snížení krevního tlaku. Česnek působí tak, že roztahuje cévy a snižuje tlak svalového stahu srdce a zřejmě snižuje i frekvenci srdečního tepu.

12. Vhodné oblékání je důležitou součástí léčby. Při podchlazení bylo zaznamenáno zvýšení systolického tlaku. Udržujte stejnou teplotu těla i končetin.

13. Opalování snižuje krevní tlak. Maximálního efektu se dosáhne asi čtyřiadvacet hodin po opalování a účinky přetrvávají ještě několik dní. Předcházejte spálení pokožky.

14. Vyvarujte se kávy, všech kofeinových nápojů a alkoholu. Zvyšují krevní tlak.

15. Systolický i diastolický tlak je prokazatelně nižší u lidí nábožensky založených.

16. Úprava stravy a životosprávy je velmi důležitá. Snižuje požadavky na množství léků, může dokonce nezbytnost užívat léky úplně vyloučit. Všechny farmaceutické přípravky mají sice efekt, ale také nežádoucí vedlejší účinky.

Z knihy MUDr. Igora Bukovského "Minienciklopedie přírodní léčby".Knihu vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 3235
Datum: 29. 3. 2006