I dobře tepelně zpracované párky mohou obsahovat salmonelu
Britští vědci varují, že se baktérie salmonely nacházejí ve významném množství levných párků a nemusí dojít k jejich usmrcení, i když se zdá, že je uzenina dobře uvařena (tepelně zpracována).
Rubrika: Infekční nemoci
| Typ článku: Studie
Příliš rychle uvařená (živočišná) potravina sice může vypadat, jako že je připravena k podávání, je ale možné, že dosažená teplota nebyla při varu dostatečně vysoká, aby došlo k usmrcení choroboplodných zárodků. Při smažení na pánvi dokáže dvanáct minut tepelného zpracování zajistit zničení salmonely, deset minut však nestačí. Při opékání na rožni je pak potřeba aspoň deseti minut tepelného zpracování.
Dr. Jorgensenová z Public Health Laboratory Service pátrala s kolegy po baktériích salmonely ve 162 balíčcích levných párků. Zjistila je v 7,5 % mražených párků a v 9,1 % chlazených párků. Otrava salmonelou obvykle obnáší průjem, zvracení a horečku a může být někdy – pro starší či chronicky nemocné lidi – i smrtelná.
Počet přečtení: 5295
Datum: 29. 12. 2006