Ideální strava přece nemůže být čistě rostlinná, pokud neobsahuje minimálně jednu nezbytnou živinu – vitamin B12…
Až do nedávné doby umožňovaly naše přirozené životní podmínky velkou spotřebu mikroorganismů. Od objevení mikrobů a jejich schopnosti vyvolávat nemoci Louisem Pasteurem na sklonku devatenáctého století se pokoušíme vyhubit mikroorganismy z našeho okolí tím, že důkladně omýváme potraviny, jídelní nádoby a příbory i své ruce.
Ve snaze sterilizovat naše prostředí se používají antiseptické látky, antibiotika i ultrafialové záření. Naneštěstí se současně odstraňuje velké množství prospěšných a nepostradatelných mikrobů, a tak se tento přirozený zdroj vitaminu B12 omezil na úroveň, kdy se, a to ve velmi vzácných případech, může u někoho rozvinout avitaminóza.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.