Jak si zajistíme dostatek vitamínu B12 ve stravě?
Dostatek vitaminu B12 získáme, pokud jíme živočišné potraviny v množství představujícím pouhou jednu desetinu množství, které je u nás ve stravě průměrem. Čili jinými slovy, i když jíme živočišných potravin desetkrát méně než běžní obyvatelé, tak budeme stále ještě ve stravě mít dostatek vitaminu B12.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Poradna výživy
Pokud bychom nejedli žádné živočišné potraviny, tak by postačilo, kdybychom jedli kvasnice, které jsou výborným zdrojem tohoto vitaminu. Lidé, kteří by nejedli vůbec žádné živočišné potraviny, čili úplní vegani, by potřebovali denně v průměru jíst 50 g kvasnic. Tuto spotřebu kvasnic by si mohli ovšem rozložit na celý rok, zásoby vitaminu B12 v těle nám stačí dokonce na několik let.
Pokud by nechtěli jíst kvasnice, tak by jich skutečně nemuseli sníst ani gram. Postačilo by, kdyby si místo toho jednou za rok nechali dát injekci 500 mikrogramů (0,5 mg) vitaminu B12. Tohoto vitaminu potřebujeme skutečně jen nepatrné množství.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu
Počet přečtení: 6428
Datum: 13. 10. 2009