Jáhlové klopsy s rajčatovou omáčkou nebo dušenými rajčaty
Toto jídlo je netradiční svým složením, ale také technologickou úpravou. Klopsy jsou připraveny jednoduchým rozvařením škrobnatých jáhel, které po zchladnutí mají schopnost držet pohromadě bez jakéhokoli pojidla. Přelité dušenými rajčaty nebo rajčatovou omáčkou ochucenou na italský způsob jsou zajímavou obměnou tradičních jídel.
Na oleji podusíme cibuli, přidáme kurkumu, würzl a zalijeme. Přidáme v horké vodě promyté jáhly, ochutíme a na mírném plameni vaříme 20–25 minut na kaši. Podle potřeby dochutíme (dosolíme) a můžeme zamíchat jemně nastrouhané uzené tofu a olivový olej.
Po chvíli zchladnutí (poloteplé) dávkujeme dávkovačem na zmrzlinu na vymaštěný plech nebo větší talíř. Kopečky necháme zchladnout. Před podáváním je mírně ohřejeme v troubě.
Podáváme s dušenými rajčaty ochucenými oreganem, bazalkou, provensálským kořením a olivovým olejem nebo přelité rajčatovou omáčkou.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.