Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jáhlové klopsy s rajčatovou omáčkou nebo dušenými rajčaty

olej slunečnicový 1 pl, cibule nakrájená 3 pl, kurkuma 1 čl, solčanka 1 čl, vroucí voda 4 š (1 š = 2 dl), jáhly 1 š, česnekový prášek 1 čl, petrželová nať nasekaná 2 pl, shoyou – sójová omáčka 1 pl, uzené tofu 1/3 kostky, olej olivový 3 pl

Toto jídlo je netradiční svým složením, ale také technologickou úpravou. Klopsy jsou připraveny jednoduchým rozvařením škrobnatých jáhel, které po zchladnutí mají schopnost držet pohromadě bez jakéhokoli pojidla. Přelité dušenými rajčaty nebo rajčatovou omáčkou ochucenou na italský způsob jsou zajímavou obměnou tradičních jídel.

Na oleji podusíme cibuli, přidáme kurkumu, würzl a zalijeme. Přidáme v horké vodě promyté jáhly, ochutíme a na mírném plameni vaříme 20–25 minut na kaši. Podle potřeby dochutíme (dosolíme) a můžeme zamíchat jemně nastrouhané uzené tofu a olivový olej.

Po chvíli zchladnutí (poloteplé) dávkujeme dávkovačem na zmrzlinu na vymaštěný plech nebo větší talíř. Kopečky necháme zchladnout. Před podáváním je mírně ohřejeme v troubě.

Podáváme s dušenými rajčaty ochucenými oreganem, bazalkou, provensálským kořením a olivovým olejem nebo přelité rajčatovou omáčkou.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4900
Datum: 22. 6. 2010