Jahody, proti dně a revmatismu
O jahody jí nešlo, protože v zimě má člověk jíst potraviny, které ho spíše ohřejí, a jahody ochlazují. Navíc v zimě sice jahody sežene, ale nejspíš až z druhého konce zeměkoule. Aby je z takové dálky dopravili, je třeba je všelijak naimpregnovat a to už ty jahody tak zdravé nebudou, jako když si je natrháte v červnu ve voňavém lese.
To je úplně něco jiného! Takové jahody jsou skvělé pro očistnou kúru – vážou jedovaté látky ve střevech a ještě tam působí protizánětlivě. Navíc obsahují spoustu manganu. Tento stopový prvek je třeba, aby enzymy mohly správně pracovat. Když nám chybí, jsme unaveni, bolí nás klouby, jsme nervózní… Sednout si pěkně na sluníčko s miskou jahod, posypat trochou cukru, trošku pomačkat a jíst… to hned nervozita přejde. Kyselina listová a vitamin C taky udělají své.
Jahody doporučovaly babky kořenářky proti dně, revmatismu i proti ledvinovým kamenům, ale taky při onemocnění močového měchýře i při horečce. Zajímavé je, že v jahodách vědci skutečně objevili něco jako rostlinné antibiotikum. To má jahoda proto, aby ubránila své plody proti hnití. Tohle antibiotikum si však dovede poradit i s původcem tyfu! V jahodách je i další „anti“ – jsou tam velmi účinné antioxidační látky, důležité proti volným radikálům. To ještě není všechno. V jahodách je prý i látka podobná acylpyrinu. A to by zas vysvětlovalo jejich účinky proti revmatismu a horečce. Hotová lékárnička, viďte? Nejdůležitější však je, že jahody chutnají rozhodně lépe než nějaké chemikálie.
Ty dámy, které chtějí zhubnout, bude jistě zajímat, že jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií – dokonce jich mají méně než meloun. Ovšem když píšu „jahody“, míním tím pouze jahody, nikoli jahodový pohár se šlehačkou a cukrem a navrch ještě dortík s pařížskou šlehačkou. :)
Hanka Synková, Všechno je dobré (Triton)