Jak lékaři uplatňují svůj vliv na dětskou výživu
Od začátku třicátých let dvacátého století navázal potravinářský průmysl, resp. průmysl výroby potravin pro (malé) děti, vzájemně výhodný vztah s lékařskou profesí. Výrobci totiž zjistili, že mohou prodávat své výrobky účinněji prostřednictvím lékařů - než přímo matce. I když náhražky mateřského mléka nebyly na předpis, lékaři radili maminkám, aby je kupovaly, a vysvětlovali jim, jak je mají používat; na samotných výrobcích se totiž žádné instrukce k dávkování neobjevovaly.
Lékaři začali uplatňovat svůj vliv na dětskou výživu - nabízeli vzorky zdarma, a někteří také měnili doporučované složení směsi, což nutilo matky vracet se do lékařské ordinace. Byly doporučovány (a to až do nedávné doby) pravidelné doby kojení každé čtyři hodiny s tím, že se maminka vyhne rozmazlování dítěte. Důsledkem byla hladová a křičící miminka, což ještě více přispělo k přesvědčení frustrované matky, že její mateřské mléko je nedostatečné a že jedinou odpovědí na její problémy je láhev s dudlíkem.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.