Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak může sůl zvyšovat krevní tlak?

Přemíra sodíku ve tkáních způsobuje, že se na něj váže voda. Tak vznikají otoky a zároveň se zvyšuje krevní tlak. Srdce se tak musí více namáhat. Každý pátý občan České republiky trpí vysokým krevním tlakem.
Rubrika: Krevní tlak
|
Typ článku: Rady lékaře

Japonsko patří k zemím s nejvyšším příjmem soli na světě a také výskytem vysokého krevního tlaku. Nejčastější příčinou smrti v Japonsku je mrtvice, jako častá komplikace hypertenze.

U těch populací, kde je příjem soli nízký, jako např. u amazonských Indiánů nebo u venkovských obyvatel v Ugandě, je hypertenze nemocí zcela neznámou, a to platí i pro jedince v pokročilém věku. Dr. Lot Page, uznávaná autorita na hypertenzi, říká: „Nízký krevní tlak se jednoznačně vyskytuje u těch vrstev populace, které konzumují málo soli. A platí to i obráceně, vysoká konzumace soli předchází častý výskyt hypertenze.“

Ne každý je stejně citlivý na sůl. Jsou lidé, kteří jí mohou jíst kolik chtějí bez nežádoucích účinků. Přibližně 50 procent lidí je však na sůl do určité míry senzitivních. Přitom zatím neexistuje test, který by dokázal dokonale určit tuto citlivost. Citliví lidé zadržují v organismu sodík, což způsobuje otoky; někteří lidé nosí dva až tři kilogramy extra váhy v podobě vody vázané na sůl. Snížení konzumace soli jim umožní zbavit se této přebytečné vody.

Mnoho lidí s mírnou formou hypertenze může normalizovat hodnoty krevního tlaku pouze tím, že omezí konzumaci soli na maximálně pět gramů denně. Kromě redukce váhy a snížení krevního tlaku, strava s nízkým obsahem soli působí příznivě také u premenstruačního syndromu a některých bolestí hlavy.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu

Počet přečtení: 6714
Datum: 20. 9. 2009