Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak ušetřit čas, nejen peníze

Vařit ekonomicky rozhodně neznamená pouze nakoupit co nejlevnější potraviny. Naší snahou nemá být pouze úspora financí, ale předně ochrana a úspora zdraví, času, námahy a stále se opakujících úkonů.
Rubrika: Různé
|
Typ článku: Články

K tomu nám poslouží výborní techničtí pomocníci, kteří přesto, že stojí (naše) peníze, přinášejí úsporu v konečném důsledku právě (našich) peněz.

Při přednáškách lidem doporučuji zdravou výživu včetně dostatku obilovin a luštěnin. Mnohokrát se mi již stalo, že se někdo z přítomných ohradil, že na to přece nemá čas. „Ta zdravá kuchyně je tak časově náročná!“ A jsme právě u pomocníků v kuchyni. Skutečně bychom mohli stát tři hodiny nad hrncem ve snaze uvařit pšenici doměkka. V lepším případě ji budeme neustále míchat nebo podlévat, v horším případě se stejně nakonec připálí. Nebo použijeme:

Rychlý (tlakový) hrnec

Vaření pomocí tlaku nám pomáhá rychle uvařit předem namočené luštěniny a suché tvrdé obiloviny bez zvláštní péče kuchaře. Tak jsou uvařeny skutečně doměkka, čímž ulehčují trávení i využití důležitých prvků.

Pochopitelně v tlakovém hrnci nevařím denně. Obyčejně v něm uvařím větší množství surovin, a co zbyde, uložím v plastových kelímcích do mrazáku.

Pomalý hrnec (tzv. slow cooker)

Používání pomalého hrnce má stejný důvod jako používání rychlého, tím je úspora času. Nezdá se vám to logické? Mně nezajímá až tolik čas od začátku do konce vaření, více mě zajímá čistý čas, který strávím v kuchyni. V pomalém hrnci obyčejně vařím večer. Vložím do něj namočenou luštěninu anebo suchou tvrdou obilovinu, ochutím a zaliju vodou. Pak otočím knoflíkem a jdu spát. Ráno vstanu a po dvou sklenkách vody a ranní hygieně přistupuji k hrnci a nabírám snídani pro celou rodinu. Jednoduché, že? Navíc v pomalém hrnci se vám jídlo nepřipálí ani neuteče. Uveďme si příklad.

Večer do pomalého hrnce nasypu ječné kroupy, přidám sušené datle a trochu vanilky. Zaliju dostatečným množstvím vody a zapnu. Ráno naberu kaši. Během minuty umixuji ořechy s banánem a medem na krém a kaši jím zaliju. Ozdobím nakrájeným ovocem a můžeme snídat. Doba přípravy: 3 minuty.

Nevadí mi druhý den tuto snídani zopakovat, třeba s jiným krémem a ovocem. Proto si část zbylých krup uložím do lednice a zbytek do kelímků do mrazáku. Kdykoli pak budu chtít připravit tuto nebo jinou vydatnou snídani, přendám večer z mrazáku do lednice kelímek s uvařenou obilovinou, ráno ji pouze ohřeji, obohatím o další složky a mohu snídat.

Jiným příkladem může být příprava pomazánky z luštěnin ke snídani. Přes noc uvařím v pomalém hrnci fazole. Ráno část fazolí vložím do nádoby, přidám olivový olej, ochutím a umixuji na jemný krém. Nakrájím zeleninu a celozrnný chléb a mohu snídat. Doba přípravy: 3-5 minut. Zbylé fazole uložím do kelímků a ty do mrazáku. Kdykoli budu mít chuť na fazole ke snídani, přendám si je večer před spaním z mrazáku do lednice a ráno je spolu s přísadami umixuji.

Z takto zmražených luštěnin a obilovin můžeme kdykoli během několika minut připravit zdravý oběd. Stačí na podušenou cibulku s trochou vody vyklopit kelímek např. mražené čočky a mražené naturální rýže. Během chvíle budou pod pokličkou nejen rozmražené, ale také prohřáté. Pak jídlo ochutíme česnekem, majoránkou a petrželkou a můžeme servírovat s nakrájenou zeleninou. Doba přípravy: 10-15 minut.

Mraznička nám uchová nejen zmíněné luštěniny a obiloviny v kelímcích, ale také sezónní ovoce (borůvky, jahody, švestky, rybíz) anebo třeba připravené zeleninové směsi na konkrétní jídla.

Ponorný a klasický mixér

Ponorný mixér mi udělá velkou službu vždy, když potřebuji cokoli tuhé konzistence změnit na podobu kašovitou, pastovitou, krémovou až tekutou. Pomáhá mi připravovat také jemné zálivky, např. z tofu nebo zbylých těstovin, které obohatí a zpestří jídlo. Lahodné krémové polévky můžete „vyrobit“ hned po dovaření v původním hrnci.

Klasický mixér s vyšší nádobou na tekutiny na počkání vyrobí zdravé koktejly ze sójového nebo ořechového mléka s přidáním čerstvého nebo mraženého ovoce, dále krémy z ovoce, ořechů, tofu nebo obilných kaší. V širší nádobě s noži lze připravit větší množství pomazánek nebo nasekat velké kusy potravin na menší. Další funkce multifunkčního mixéru jsou výhodou, jestliže je využijete.

Dalšími dobrými pomocníky v naší kuchyni jsou vaflovač, nerezový dávkovač na zmrzlinu (na dávkování obilných karbanátků nebo příloh), elektrický parní hrnec (hlavně na přípravu zeleniny a brambor na páře), toustovač (na křupavé pečivo) a také nenahraditelné gumové stěrky.

Z knihy Romana Uhrina 77 inspirací pro zdraví. Vydalo nakladatelství Vyšehrad spolu s Prameny zdraví.

Počet přečtení: 3820
Datum: 17. 11. 2016