Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaké jsou účinky stravy obsahující hodně sodíku a málo draslíku?

Existuje dlouhá řada nepříznivých účinků stravy s vysokým obsahem sodíku a nízkým obsahem draslíku. Nerovnováha v obsahu těchto dvou minerálů dokáže způsobit takové zvýšení krevního tlaku, které má za následek stav zvaný hypertenze.
|
Typ článku: Rady lékaře

V bohatých západních zemích postihuje hypertenze neboli vysoký krevní tlak až 25 procent dospělých a 12 procent dětí. V nezápadních zemích krevní tlak s přibývajícími léty prakticky nestoupá a hypertenze je téměř neznámou nemocí. Odborníci se vyjádřili, že snížení příjmu soli ze stravy na úroveň 2 000 mg (přibližně 1 000 mg sodíku) denně by mělo za následek prevenci esenciální hypertenze a její vymizení jako jednoho z hlavních zdravotních problémů.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3691
Datum: 25. 4. 2012