Jaký je význam bílkovin pro zdraví?
Bílkoviny jsou pro život nezbytné, tak jako je nezbytná například energie v potravě. Všichni víme, že v průměru bychom měli usilovat o snížení příjmu energie, málokoho z nás však napadne, že zřejmě bychom měli usilovat i o snížení podílu bílkovin v naší stravě.
Rubrika: Mýty a omyly
| Typ článku: Poradna výživy
Bílkoviny se dnes na celkové energii stravy podílí 10-15%. Pokusná zvířata se však největší délky života dožívala, když podíl bílkovin byl pouze 4%. Zřejmě by nám tedy postačila snad pouhá třetina současného příjmu bílkovin.
V obilném zrnu bílkoviny představují 15%, v bramborách 10%, v moučných výrobcích běžně minimálně 8%, atd. Z toho plyne jedna velká výhoda při výběru zdravé potravy. Rozhodně se není třeba starat o zajištění dostatku bílkovin. Přednost by naopak měly dostat nízkobílkovinné potraviny.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu
Počet přečtení: 4295
Datum: 1. 9. 2009