Jaký je význam cukru v naší výživě?
Nedostatek těchto látek v naší stravě však působí mnohem menší škodu, než nadbytek výše zmíněných látek.
Cukr je ze všech potravin „nejvhodnější“ pro tvorbu zubního kazu. Nemůžeme jej pochopitelně označit za zdravou potravinu. Z uvedených důvodů a hlavně proto, že cukr nám pomůže ve stravě nahradit mnohem škodlivější potraviny, bychom jej však mohli zařadit mezi potraviny, z nichž bychom si mohli vytvořit jídelníček, který by se co nejvíce blížil skutečně nejzdravější stravě, který by mohl být velice levný, a který by mohl být současně slučitelný s našimi dosavadními chuťovými zvyklostmi.
Nejpodstatnějším argumentem ve prospěch cukru je, že sladké (cukr) ohrožuje naše zdraví nesrovnatelně méně než slané či mastné (maso a další živočišné potraviny).
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu