Jděte po zrní, cukrovka uteče…
Muži, kteří dlouhodobě dávají přednost výrobkům z celého zrna, si tak snižují riziko onemocnění cukrovkou II. typu.
Ve studii, která zkoumala stravovací a zdravotní návyky skoro 43 000 mužů po dobu asi dvanácti let, se ukázalo, že ti muži, kteří konzumovali nejméně celozrnných obilovin (a nejvíce výrobků z bílé mouky, např. těstovin, koláčků, koblih či bílé rýže), měli o skoro 60 % vyšší riziko cukrovky než muži, kteří konzumovali výrobků z celého zrna (např. rýže natural, ovesných vloček, výrobků z kukuřice) nejvíce.
V další studii ukázal tým dr. Fungové z Simmons College v Bostonu, že prospěšné účinky konzumace celozrnné stravy se nevztahovaly pouze na štíhlé muže. Obézní muži, kteří měli dostatek pohybu a konzumovali celozrnné výrobky, měli o 52 % nižší riziko vzniku cukrovky.
American Journal of Clinical Nutrition 2002;76:535-540
Počet přečtení: 4923
Datum: 13. 3. 2007