Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jděte po zrní, cukrovka uteče…

Muži, kteří dlouhodobě dávají přednost výrobkům z celého zrna, si tak snižují riziko onemocnění cukrovkou II. typu.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Studie

Ve studii, která zkoumala stravovací a zdravotní návyky skoro 43 000 mužů po dobu asi dvanácti let, se ukázalo, že ti muži, kteří konzumovali nejméně celozrnných obilovin (a nejvíce výrobků z bílé mouky, např. těstovin, koláčků, koblih či bílé rýže), měli o skoro 60 % vyšší riziko cukrovky než muži, kteří konzumovali výrobků z celého zrna (např. rýže natural, ovesných vloček, výrobků z kukuřice) nejvíce.

V další studii ukázal tým dr. Fungové z Simmons College v Bostonu, že prospěšné účinky konzumace celozrnné stravy se nevztahovaly pouze na štíhlé muže. Obézní muži, kteří měli dostatek pohybu a konzumovali celozrnné výrobky, měli o 52 % nižší riziko vzniku cukrovky.

American Journal of Clinical Nutrition 2002;76:535-540

Počet přečtení: 4922
Datum: 13. 3. 2007