Je pravda, že omezení příjmu soli se již pro prevenci anebo snižování vysokého krevního tlaku nepovažuje za důležité?
Průměrný denní příjem soli u nás je asi dvě čajové lžičky, tedy přibližně 10 gramů chloridu sodného denně. Čím více soli člověk denně jí, tím pravděpodobnější je, že pocítí nějaké potíže. Musíme si však uvědomit, že sůl není jedinou příčinou současného alarmujícího výskytu hypertenze.
Studie na vegetariánech dokázaly, že důležité jsou i další složky stravy. Některé skupiny přísných vegetariánů se řídí principy makrobiotiky, ve své stravě kladou důraz zejména na neloupanou rýži a zeleninu. V jejich stravě se rovněž nachází větší množství soli, ale jejich krevní tlak nebývá zvýšen. Další aspekty stravy zřejmě vysoký příjem soli kompenzují. Jejich strava je bohatá na draslík a vlákninu a prakticky neobsahuje žádné maso. Tato charakteristika stravy je zřejmě rozhodující, a proto bývá sůl u těchto lidé dobře tolerována.
Draslík, který působí v určité protiváze k sodíku, hraje při vysokém krevním tlaku důležitou roli. Při studiích na dobrovolnících (s hypertenzí i bez ní) došlo k poklesu krevního tlaku, byla-li strava doplňována draslíkem. To ovšem neznamená, že byste kvůli svým problémům měl užívat draselné soli anebo tablety s draslíkem. Spíše byste měl klást důraz na konzumaci potravin, které obsahují velké množství draslíku, jako je zelenina a ovoce.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob