Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jemné kokosové kari s dýní, květákem a cizrnou

150 g hnědé cizrny, 5 lžic řepkového oleje, 2 cibule, 1 menší chilli paprička, 3 lžičky semínek černuchy seté, 1-2 kousků citronové trávy, 2 lžičky kari koření, 2 lžičky kurkumy, 400 ml kokosového mléka, 500 ml vody, 1 menší máslová dýně, 4 větší růžičky květáku, 200 g drcených konzervovaných rajčat, 1 citron, 200 g rýže (syrové), 3 lžičky mořské soli
|
Typ článku: Recepty

Den předem namočenou cizrnu propláchneme, zalijeme 2,5násobným množstvím vody a vaříme asi 30 minut. Tento druh cizrny je po uvaření na povrchu tvrdší, ale uvnitř je krásně měkká.

Na rozpáleném oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibulka hnědnout, přidáme nasekané chilli, semínka černuchy, nasekanou citronovou trávu a opět krátce restujeme. Nakonec vsypeme koření, které restujeme jenom chvíli, kurkuma by mohla zhořknout. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme 500 ml vody a na kostky nakrájenou dýni. (Pozor, tento druh se musí loupat!) Osolíme, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 20 minut.

Rýži propláchneme vodou, mírně osolíme a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Přivedeme k varu, ztlumíme a na mírném ohni vaříme 15-20 minut. Občas promícháme. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu a necháme pod pokličkou dojít.

Do curry vložíme na menší kousky nakrájený květák, opět vaříme 7 minut. Zelenina je lepší, když zůstane tvrdší, než aby se nám v omáčce úplně rozvařila. Nakonec přidáme rajčata, uvařenou cizrnu a zastříkneme citronem (může být i limetka) a znovu 5 minut povaříme.

Černuchu neboli černý kmín seženete převážně v obchodech specializovaných na asijské (indické) zboží. Je používána především v balkánské, indické nebo turecké kuchyni. Toto koření snižuje nepříjemnou plynatost, podporuje funkci střev, ale také je zbavuje nežádoucích parazitů. Použití je podobné jako u pepře, přidáváme do základů s cibulí, do pečiva nebo do salátů a chutney. Chuť je velice nenápadná, spíše hořká.

Dalo by se říct, že toto moje curry je tak trochu thajské. A jako dýni do něj vybrat? Nejlepší bude máslová, je jemná a nevaří se zas tak dlouho. V indickém obchůdku mi navíc padla do oka hnědá cizrna. Chutná podobně jako běžná cizrna, za studena velice připomíná chutí i barvou lískové ořechy. Doporučuji vyzkoušet! A jako příloha jasmínová rýže s citronem.

Tip: Tomuto pokrmu dělá skvělou společnost přírodní sójový jogurt nebo rozpečený chapati chléb. Občas si ke curry koupím lime pickles nebo mango chutney.

Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 179
Datum: 8. 11. 2023