Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Michael (kdo je jako Bůh?)

Významná nebeská bytost. – Daniel 10-12,4- List Judův 9.
 

Bible zmiňuje několik lidí jmenujících se Michael. Nejznámější je nepochybně bytost úplně jiné úrovně. V Judově listu v 9. verši čteme o archandělu Michaelovi. Juda říká, že když Mojžíš zemřel, Bůh chtěl anulovat jeho smrt a vzít ho domů. Ďáblovi se tato myšlenka nelíbila. Archanděl Michael se pak „přel v hádce s ďáblem o Mojžíšovo tělo“.

Ti, kdo věří v poselství Bible, musí věřit i v existenci andělů, ačkoli jejich existence a působení vyvolávají mnoho nezodpovězených otázek. Z různých výroků víme, že v Boží nebeské armádě existují různé hodnosti. Zdá se, že Michael patřil k nebeské špičce. Na některých místech se mu připisuje tak velká moc a vliv, že mnozí dospěli k závěru, že Michael není nikdo jiný než samotný Kristus.

Michael (Míkael) je vzpomenut i na konci knihy Daniel. Velmi aktivně zasahuje do politických událostí v Danielově světě. Mnoha věcem, o kterých čteme v 10. kapitole knihy Daniel, možná nerozumíme. Chtějí však zdůraznit jednu velmi významnou pravdu: Mezi nebem a zemí se toho děje mnohem víc, než dokážeme vnímat svými smysly. Bůh je neustále aktivní v našem osobním životě, v životě svého lidu, ale také v událostech, které se dějí ve světě. K uskutečnění svých plánů používá lidi, ale zjevně zapojuje i jiné stvořené bytosti. Zdá se, že Michael je jedním z nejvýznamnějších Božích služebníků. Přijde den, kdy lépe pochopíme, jak Bůh řídí tento vesmír. Do té doby se musíme spokojit s ujištěním z listu Židům: Andělé jsou „duchem, vyslaným k službě těm, kdo mají dojít spasení“ (Žd 1,14).

Pane, ve své slávě a majestátu jsi obklopen obrovskou armádou andělů. Děkuji, že tito andělé jsou i v mé blízkosti.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 21
Datum: 13. 9. 2024
Jitřenka
říjen 2024
POÚTSTČTSONE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Odebírat emailem