Karnitin - pýcha a pád?
Strava bohatá na karnitin (mimo jiné červené maso a energy drinky) podporuje množení a růst takových střevních bakterií, kterým karnitin „chutná“ - nasytí se jím a potom vylučují trimetylamin-N-oxid (TMAO). Tato látka se vstřebává ze střeva do krve a tam blokuje zpětný transport cholesterolu z těla do jater (kde dochází k čištění těla od cholesterolu). V důsledku toho se cholesterol rychleji hromadí v cévní stěně, což vede k rychlejší ateroskleróze.
Tato studie také znovu prokázala, jak moc je důležité, co za bakterie nám žije ve střevech. Platí totiž, že střevní flóra se z dlouhodobého hlediska přizpůsobuje tomu, co konzumujeme - jiné bakterie se nacházejí ve střevě vegetariána a jiné ve střevě „masožravce“. Čím víc a častěji člověk konzumuje maso a mléčné výrobky, tím větší podíl podnájemníků jeho střeva tvoří proteolytické bakterie (jejich potravou jsou bílkoviny a ona „proteolýza“ je ve skutečnosti hniloba). Potvrdila to měření: lidé, kteří jedli maso často, měli ve střevech bakterie produkující hodně TMAO, ale když karnitin užili vegani a vegetariáni, jeho střevní bakterie se ho sotva dotkly (a tvorba TMAO byla minimální). Autoři studie předpokládají, že i tato skutečnost může přispívat k tomu, že vegetariáni mají mnohem zdravější cévy a srdce.
Po přešetření stavu kardiovaskulárního zdraví u 2600 lidí se jednoznačně potvrdilo, že vysoká hladina karnitinu jednoznačně souvisí s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, infarktu myokardu a kardiální smrti. Jde o další důkaz dlouho známé skutečnosti: konzumace červeného masa je riziková. I mezi lékaři je však stále mnoho takových, kteří to neradi slyší a odmítají, ač tyto informace pocházejí z těch nejlepších odborných časopisů (tento výzkum: časopis Nature Medicine, duben 2013).
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.