Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Karob dodá vápník

Není chléb jako chléb. Svatojánský chléb vlastně není žádný chléb, nazývají se tak tmavohnědé, ploché lusky rohovníku obecného.
|
Typ článku: Encyklopedie

To je strom pocházející z Blízkého východu. Hodně ho dnes pěstují a využívají také na Kypru nebo v Kalifornii.

Semínka, která jsou uvnitř lusků, se už od starověku používala jako závaží, později jako váhová jednotka drahých kovů a drahokamů. Z řeckého názvu keration (malý roh) se později vyvinul termín karát. Hmotnost jednoho semene byl takzvaný karát, a to až do roku 1907, kdy jeden karát byl stanoven na 200 miligramů. Znáte to – dvanáctikarátové zlato. Zlato si však nekupujeme každý den, takže nás spíš bude zajímat výživná hodnota rohovníkových lusků. Pražené a rozemleté se dříve používaly jako jedna z kávovin – takzvaná karobová káva. Dnes se používají zralá, oloupaná semena, semletá na mouku. Tou se zahušťuje pečivo, zmrzlina atd.

Na Mallorce se ze svatojánského chleba vyrábí též sladký likér. Pro nás je nejdůležitější, že karobový prášek se využívá jako náhražka kakaa – pro všechny, kdo z nějakého důvodu kakao nemohou či nechtějí, anebo prostě pro ty, kdo karob mají raději. Karob na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein, takže je vhodnější zejména pro děti. Má vysoký obsah vápníku (prý třikrát větší než kakao), železa a hořčíku, jsou v něm též vitaminy D, C, B1 a provitamin A.

V prodejnách zdravé výživy seženeme nejen karobový prášek – ten přidáváme třeba do bábovky, do pudinků nebo z něj uvaříme „kakao“ tak, jak jsme zvyklí. Taky se prodává všelijaké dietní mlsání, třeba rozinky obalené v karobové hmotě nebo samotné karobové hromádky. Karobové bonbonky můžeme přidat do pečiva – třeba do bábovky. Bude zase jiná chuťově i vzhledově.

Bratr mi vozí z Kypru karobový sirup. Když se trefí správný poměr, může vzniknout lahodný nápoj podobný kávě i karamelu zároveň. Dám si do vyšší sklenky pár lžic sušeného pohankového „mléka“, přiliju horkou vodu asi tak do poloviny. Pak doliju chladnou vodu tak, aby byl nápoj příjemný na pití. Do něj přidám asi tak lžíci karobového sirupu. Nechám zájemce, aby se pokochali paletou barev od bílé přes krémovou a béžovou až po hnědou, a pak teprve dovolím, aby si nápoj zamíchali a vypili. Dlužno ovšem podotknout, že poměry si musí každý vyzkoušet podle chuti. Když se dá karobu moc, budete si marně lámat hlavu, co na něm mám, když je tak odporný. Je to stejný případ jako u podobného nápoje s melasou.

S rozšířením krabičkových sójových nápojů může být příprava karobového nápoje úplně jednoduchá. Vytipujete si na trhu takový nápoj, který se dá našlehat jednoduše tak, že třepete zavřenou krabičkou. Našlehané sójové mléko pak nalijete do koktejlové sklenice a přidáte karobový sirup. Je to rychlé, dobré a efektní.

Z karobu si můžeme připravit i zdravou pomazánku, něco na způsob nugety či nutely. V téhle pomazánce nejsou ztužené tuky, které tělo neumí využít, ani sušené mléko, které ne každý snáší.

Jeden z receptů: Umeleme nebo umixujeme hrnek nabobtnalých oloupaných mandlí (nebo ořechů), přidáme hrnek rozinek předem namočených s hrnkem vody, tři lžíce karobu (možno i více), lžičku vanilkového cukru (myslím pravý, vanilkový, nikoli s etylvanilinem). Všechno dohladka vymixujeme.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 1897
Datum: 15. 2. 2018