Když méně značí více, Pestrost za prvé...
Není jednoduché toto téma objektivně zhodnotit. Kde má člověk hledat pravdu?
Problémů je tady hned několik. Po mnoho let v každé zemi odpovědné orgány (u nás Ministerstvo zdravotnictví, ve Spojených státech Národní akademie věd) stanovovaly tzv. výživové doporučené dávky (VDD), které udávají pouze minimální doporučené množství pro vitamíny a minerály. Přitom se však neuvádí horní hranice bezpečného množství té či oné látky. Důvodem je mimo jiné i ten fakt, že vitamíny jsou považovány spíše za potravinu než za lék.
Jaké tedy mohou být důsledky nadbytku vitamínů a minerálů?
Poměrně rozšířený je názor, že vysoké dávky některých vitamínů nebo minerálů mohou zabránit vzniku takových onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby a osteoporóza. Nadbytek jednoho vitamínu nebo minerálu ale může narušovat vstřebávání jiných. Například nadbytek železa může snižovat vstřebávání zinku. Přemíra zinku zase narušuje vstřebávání mědi.
Čtyři vitamíny jsou rozpustné v tucích (vitamín A, D, E a K). Jejich přebytek nelze vyloučit, a tak je ukládán v tělesném tuku. Megadávky vitamínu A (dvacetinásobek doporučené dávky) mohou způsobit bolesti hlavy, suchou kůži, popraskané rty, bolesti kloubů a vypadávání vlasů. Těhotné ženy, které by užívaly tak vysoké dávky vitamínu A, mohou ohrozit zdraví svého plodu.
Megadávky vitamínu D (tři- až pětkrát vyšší než doporučená dávka) mohou poškozovat vnitřní výstelku tepen a dokonce podporovat rozvoj aterosklerotických plátů.
Vitamíny rozpustné ve vodě (B komplex a C) byly dlouho považovány za bezpečné, protože se předpokládalo, že jejich nadbytek může být vyloučen moči. Toto pravidlo přestalo platit v roce 1983, kdy se potvrdilo, že megadávky vitamínu B-6 mohou způsobit poruchy nervového systému. Nadměrné dávky ve vodě rozpustných vitamínů způsobují, že organismus začne velice plýtvat v hospodaření s nimi.
Megadávky vitamínu C mohou rovněž u některých lidí vyvolat vznik ledvinových kamenů.
Nikdo také neví, jaké jsou důsledky dlouhodobého užívání megadávek různých vitamínů a minerálů. Zde se dostáváme na neprobádanou půdu. Proto někteří odborníci přirovnávají konzumaci nadměrného množství vitamínů a minerálů k svévolnému nezodpovědnému užívání léků.
Existuje bezpečný způsob, jak si zajistit dostatek vitamínů a minerálů?
Nejpřirozenějším a ideálním zdrojem všech živin by pro nás měla být strava. Přirozené potraviny jsou plné vitamínů a minerálů a navíc ve formě a množství odpovídajícím potřebám organismu. Jakmile začneme ze stravy oddělovat jednotlivé složky a koncentrovat se pouze na ně, vždy je reálné nebezpečí, že porušíme přirozenou rovnováhu.
Mohou být někdy vitamínové tablety i prospěšné?
Problémem není to, když si člověk dá každý den multivitamínovou tabletu obsahující vitamíny, minerály a další stopové prvky v množství přibližně odpovídajícím VDD. Vitamínové doplňky mohou být dokonce dobrou pomocí při nemoci či v zimním období při nedostatku ovoce a zeleniny.
A co je pravdy na tom, že větší dávky vitamínů nám pomohou lépe zvládat stres a dodají nám vitalitu?
Zatím neexistují vědecké důkazy o tom, že by vitamínové a minerálové přípravky objektivně zvyšovaly vitalitu a odbourávaly stres. Tyto látky totiž nepůsobí na náš organismus žádným mystickým způsobem. Jejich nadbytek nezpůsobí zrychlení biologických pochodů v organismu, stejně jako více benzinu v nádrži nezpůsobí, že auto pojede rychleji, než kolik mu dovolí výkon motoru. Energie pochází ze sacharidů (obsažených v obilovinách, luštěninách a bramborách), ne z vitamínů a minerálů.
Každý z nás potřebuje vitamíny a minerály k životu a optimálnímu zdraví - stačí však jen velice malé množství.
Kde lze nalézt nejvíce vitamínů a minerálů? Základním kamenem zdravé výživy je pestrost. Následující tabulka ve stručnosti ukazuje, které potraviny obsahují nejvíce vybraných vitamínů či minerálů.
Vitamín/minerál | Zdroj | Množství na 100 kcal |
A | Čerstvá mrkev | 1980 IU |
B-1 | Obilné klíčky | 0,5 mg |
B-2 | Kefír | 0,5 mg |
B-3 | Rajčata | 3,0 mg |
B-6 | Celozrnná pšeničná mouka | 0,6 mg |
Kys. listová | Zelený salát | 848 µg |
B-12 | Sušené mléko | 1,1 µg |
C | Červená paprika | 607 mg |
D | Vejce | 18 IU |
E | Olej z obil. klíčků | 28,3 mg |
K | Čočka | 54 µg |
Vápník | Kapusta | 459 mg |
Železo | Špenát | 15,7 mg |
Hořčík | Tykvová semínka | 102 mg |
Draslík | Ovesné vločky | 403 mg |
Selen | Asparágus | 36 µg |
Zinek | Sezamová semínka | 3,0 mg |
Diehl, Ludington, Pribiš: Dynamický život