Komplikace cukrovky jsou hrozné. Musí přece existovat nějaký rozumný postup, kterým bych mohla těmto komplikacím zabránit anebo alespoň jejich nástup zpomalit.
Naopak diabetici z těch samých asijských etnických skupin, kteří žijí na Havaji a jedí typickou americkou stravu s vysokým obsahem tuku, mají patrné zvýšení hladin krevního cholesterolu a triglyceridů a trpí vážnými komplikacemi aterosklerózy.
U všech diabetiků je třeba se co nejvíce vystříhat škodlivého fyzického stresu. Cholesterol, sůl, tuky a rafinované potraviny – to jsou viníci, kteří způsobují degenerativní choroby, kterým říkáme civilizační, a to dokonce i u lidí, kteří nemají cukrovku. Takto škodlivá jídla přestavují pro diabetiky ještě větší nebezpečí. Je přitom snadné naplánovat si takovou dietu, která zdraví naopak prospívá – jedná se o stravu s nízkým obsahem tuků a soli, s rozumným obsahem bílkovin, s vysokým obsahem vlákniny a komplexních uhlohydrátů a zcela bez cholesterolu, stravou založenou na potravinách s velkým obsahem škrobu (brambory, obiloviny), zeleniny a ovoce. A navíc, je to chuťový požitek.
Ukázalo se, že konzumuje-li diabetik takovou stravu, která napomáhá zdraví, snižuje tím rizikové faktory, jež jsou spojovány s aterosklerózou a jejími komplikacemi, včetně srdečních záchvatů, mozkových mrtvic, blokování proudění do chodidel a nohou a selhání ledvin. Nejspolehlivějším ukazatelem při předvídání komplikací z aterosklerózy je hladina cholesterolu v krvi. Tato hladina může být podstatně snížena, a to až o 32 procent, u těch diabetiků, kteří přejdou na výše doporučovanou stravu. Dietou bohatou na komplexní uhlohydráty a s vysokým obsahem přírodní vlákniny je rovněž snižována hladina triglyceridů, i když tomu mnozí nevěří. Bez dostatku vlákniny však mají triglyceridy při stravě, která obsahuje hodně uhlohydrátů, tendenci stoupat. Chceme-li dosáhnout snížení hladiny triglyceridů, musíme omezit i konzumaci ovoce s jeho vysokým obsahem jednoduchých cukrů.
Bylo zjištěno, že strava, která obsahuje více komplexních uhlohydrátů a méně tuků, spolu s lepším kontrolováním hladiny krevního cukru častými injekcemi inzulinu, zpomaluje rozvoj dvou problémů, které jsou u diabetiků běžné. Při dodržování tohoto kombinovaného programu diety a podávání inzulinu je lépe zachována funkce nervů a funkce ledvin, jak dokázalo porovnání s pacienty, jimž se dostalo v tomto ohledu horší péče.
Poškození očí je jednou z nejběžněji se vyskytujících komplikací u diabetika, který je závislý na inzulinu. Asi 15 až 30 procent diabetiků s cukrovkou vznikající v dětství ztrácí později v životě zrak. Před více než pětadvaceti lety ukázaly dvě nezávislé skupiny vědců, že strava s nízkým obsahem tuku podstatně zlepšuje špatný stav sítnice, což je na světlo citlivá část oka. Onemocnění sítnice, zvané retinopatie, se (během řádově měsíců) značně zlepšilo, když hladina cholesterolu a triglyceridů (v důsledku přechodu na nízkotučnou stravu s nízkým obsahem cholesterolu) poklesla. Prospěšné účinky byly zaznamenány u většiny pacientů. Z těchto pozorování můžete načerpat nejen naději ohledně prevence komplikací doprovázejících cukrovku; ale dokonce i naději na zlepšení stávajícího stavu.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob