Konzumace masa, heterocyklické aminy a riziko rakoviny prsu
Je známo, že v Uruguayi je vysoká nemocnost a úmrtnost na rakovinu prsu. Předchozí studie ukázaly, že s rakovinou prsu jsou spojeny tmavé maso (v hojnosti v místní stravě) a nasycené tuky. Nová studie, která zkoumala 352 pacientek s rakovinou prsu a 382 pacientek bez rakoviny prsu v šesti nemocnicích v Montevideu, se zabývala jejich jídelníčkem a způsobem přípravy stravy.
Bylo zjištěno, že riziko rakoviny prsu stoupalo se zvyšujícím se přijmem tmavého masa, hovězího, smaženého masa a s příjmem heterocyklických aminů (látky, které se vytvářejí během vaření).
Zvýšení rizika nebylo možno vysvětlit pouze obsahem tuku v mase. Zatímco u smaženého masa bylo zvýšení rizika značné, u grilovaného masa bylo nižší a u vařeného masa nejnižší. Ukázalo se tedy, že způsob kuchyňské přípravy je velmi důležitý.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1997;6:573-81
Počet přečtení: 3814
Datum: 19. 2. 2010