Konzumace masa přímo souvisí s rizikem cukrovky
Vzhledem k tomu, že sacharidy (cukry) vykazují tendenci zvyšovat hladinu krevního cukru, mnozí se domnívají, že cestou k prevenci cukrovky je omezovat je ve stravě.
Vědci z Harvardské univerzity analyzovali data shromážděná v průběhu dvaceti let, která se týkala celkem 41 410 mužů. Zjistili, že strava charakterizovaná nízkým obsahem sacharidů ve skutečnosti zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, a to o 12 %. Mezi hlavní viníky patřilo tmavé maso a uzeniny. Konzumace rostlinných bílkovin neměla na riziko cukrovky žádný vliv.
Nejlepší cestou k prevenci cukrovky je strava charakterizovaná pouze malým množstvím živočišných výrobků. V jejím středu by měly být celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina a ořechy.
University of Harvard
Počet přečtení: 5104
Datum: 24. 9. 2013