Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Není maso nejlepším zdrojem železa ve stravě?

Maso skutečně je objektivně nejlepším zdrojem železa. Současně však je maso ze všech potravin nejnebezpečnější v tom smyslu, že právě ono ohrožuje náš organismus škodlivě vysokým příjmem železa.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

V USA zjistili stravovací zvyklosti 44 933 lidí a potom je po čtyři roky sledovali. Ukázalo se, že osoby s nejvyšším příjmem železa z masa umírali na koronární nemoc srdeční 2x častěji než osoby s nejnižším příjmem železa z masa. Byly použity různé metody výpočtu, přihlíželo se k různým jiným známým rizikovým faktorům. Maso je totiž také zdrojem prokázaně škodlivých složek, saturovaných tuků a cholesterolu.

Tím lze však jen částečně vysvětlit, proč osoby s vysokou spotřebou masa umírali častěji než osoby s nízkou spotřebou masa. I když byl vyloučen vliv těchto známých rizikových složek, výpočet ukazoval, že lidé s vysokým příjmem železa z masa umírali na infarkt myokardu 1,84x častěji než lidé s nízkým příjmem železa z masa (Circulation, Vol. 89, r. 1994, str. 969-974). Speciální vyšetření sledovaných osob také ukázala, že skutečně množství železa v jejich organismu je tím vyšší, čím více železa z masa mají ve stravě.

V časopise Amerického národního ústavu pro výzkum rakoviny Stevens a spolupracovníci popisují výsledky sledování 21 513 osob na Tchaj-wanu. Nejprve odhadli zásoby železa v jejich těle a to na základě změření hladin ferritinu a transferrinu. Lidé s vysokými zásobami železa v těle byli později úmrtím na rakovinu postiženi 2,9x častěji než lidé s nízkými zásobami železa v těle (JNCI, Vol. 76, r. 1986, str. 605-610).

V některých částech světa infekční nemoci způsobují smrt velkého počtu obyvatel. Tam by bylo možno zkoumat, zda zásobení železa organismem zvyšuje či snižuje riziko úmrtí na infekční nemoci. Stevens a spolupracovníci sledovali na Šalamounových ostrovech, zda na infekční žloutenku typu B (hepatitis B) umírají častěji lidé dobře či špatně zásobení železem. Osoby nejlépe zásobené železem měly nejvyšší celkovou úmrtnost (Am J Epidemiol, Vol. 118, r. 1983, str. 550-61).

Baktérie, které v našem těle způsobují infekční nemoci, potřebují pro svou existenci železo. Bojují tedy s naším organismem o železo. Při vyšších teplotách organismus na úkor škodlivých baktérií získá více železa (resp. přesněji řečeno uchrání si více železa ze svých zásob) a škodlivé baktérie získávají méně železa. To je snad důvod jedním z důvodů toho, proč se organismus infekčním nemocem brání horečkou.

V mé knize „Jak si zachráníte život a zdraví“ (nakladatelství Erika) cituji i dokumentaci naznačující možnost, že zvýšený příjem železa z potravy a následně zvýšené ukládání železa do mozku hraje klíčovou úlohu při vzniku Parkinsonovy cerebrální atrofie, Huntingtonovy choroby, mnohonásobné sklerózy a Alzheimerovy choroby, což jsou nejčastější choroby ohrožující staré lidi demencí.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 3547
Datum: 25. 11. 2009