Konzumace uzenin zvyšuje riziko cukrovky u mužů
Vědci již delší dobu varují před zdravotními riziky stravy s vysokým obsahem živočišných tuků a malým množstvím ovoce a zeleniny. Tým dr. Hu z Harvard School of Public Health v Bostonu se však jako první zabýval ve velkém měřítku vztahem mezi konzumací uzenin a cukrovkou.
Ve studii na 42 504 mužích pracujících ve zdravotnictví, která probíhala mezi lety 1986 a 1998, vědci zjistili, že konzumace uzenin (v podobě hot dogů, slaniny, salámu nebo párků), pětkrát či vícekrát týdně zvyšovala riziko vzniku cukrovky skoro o 50 %. Ti, kteří jedli tyto potraviny 2-4krát týdně, měli riziko zvýšené o 35 % oproti mužům, kteří uzeniny nekonzumovali.
Anne Daly z Americké diabetické společnosti (která doporučuje všem lidem trpícím cukrovkou stravu s nízkým obsahem tuku všeho druhu) prohlásila: „Výsledky této studie naznačují, že konzumace uzenin by se měla omezit na maximálně jednou měsíčně.“
Diabetes Care 2002;25:417-424
Počet přečtení: 4477
Datum: 20. 9. 2006