Kopřivová polévka s medvědím česnekem
6 hrstí mladých jarních kopřiv, 3 velké hrstky medvědího česneku, 2 menší cibule, 2 větší brambory, 1 větší mrkev, 4 pl jáhel, 4 pl olivového oleje, 1 čl červeného pepře, špetka muškátového květu, 1 čl sušeného zeleninového bujonu, hrst opražených slunečnicových semínek, 1 pl mořské soli
Na hrubší kousky nakrájenou cibuli vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a smažíme do růžova. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, mrkev a jáhly. Osolíme, vsypeme bujón, pepř a vaříme, dokud se jáhly neuvaří (asi 20 minut).
Kopřivy důkladně ve studené vodě propláchneme a přebereme. Hrubší stonky a kořínky odstřihneme, pokud jsou kopřivy starší, používáme pouze listy. Kopřivy vložíme do vroucí polévky a asi 2 minuty povaříme. Odstavíme, přidáme medvědí česnek a rozmixujeme. Dle potřeby dochutíme.
Mimo sezónu můžeme kopřivy nahradit listovým špenátem a klasickými stroužky česneku.
Z webových stránek Greenwayfood Petra Klímy, šéfkuchaře restaurace Country Life v Praze Dejvicích.
Počet přečtení: 3033
Datum: 8. 9. 2017